Δράσεις

Rafting στο Βενέτικο

 

Στα Γρεβενά εξόρμησαν τα μέλη του Ε.Ο.Σ. Αλμυρού την 17/4/2011. Όμως αυτή τη φορά δεν περπάτησαν σε κάποιο βουνό, ούτε ανέβηκαν σε κάποια κορυφή αλλά έκαναν κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα – Rafting - στο Βενέτικο ποταμό των Γρεβενών.

 

Η 8μελής ομάδα του ΕΟΣ αναχώρησε το Σάββατο για τα Γρεβενά και διανυκτέρευσε στο χωριό Τρίκωμο, ένα ορεινό χωριό (760μ.) με θέα τη Πίνδο που το χειμώνα όμως κατοικείται από 40 μόλις ηλικιωμένους κατοίκους.

Τη Κυριακή το ραντεβού μας ήταν στη γέφυρα του Ελευθεροχωρίου, την αρχή της κατάβασής μας, θα κάναμε το κομμάτι «Βενέτικος Β’» μέχρι τη συμβολή του Βενέτικου ποταμού με τον Αλιάκμονα, μια διαδρομή 2 ωρών με μέτριο βαθμό δυσκολίας (κλίμακας 2-2,5).Οι οδηγίες για ασφαλή κατάβαση, για τα παραγγέλματα του οδηγού της κάθε βάρκας είναι το πρώτο μέρος μιας μικρής εκπαίδευσης από τα στελέχη της εταιρείας Escape Way προς τους συμμετέχοντες. Έπειτα ΟΛΟΙ μέσα στις βάρκες και η κατάβαση αρχίζει, μια συναρπαστική εμπειρία για τους «πρωτάρηδες» και διασκέδαση για τους «μυημένους». Ο καιρός είναι σύμμαχός μας αλλά οι στολές με τις οποίες είμαστε εξοπλισμένοι μας βοηθούν να αντέξουμε τη «δροσούλα». Έτσι μετά από 2 ώρες κατάβασης μέσα στο ποτάμι, κωπηλατώντας, περνώντας στενά περάσματα του ποταμού, αλλά και ακολουθώντας τη φυσική ροή του φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής μας, λίγο κουρασμένοι αλλά πολύ ευχαριστημένοι.

 

Ο Βενέτικος ποταμός σχηματίζεται από δύο μικρότερους ποταμούς, το Μηλοπόταμο που έχει τις πηγές του στις περιοχές της Μηλιάς Μετσόβου, της Κρανιάς και του Μικρολίβαδου και το Βελονιά ποταμό που πηγάζει από τη Σμίξη, την Αλατόπετρα και το Ζιάκα. Αυτά τα δύο ποτάμια ενώνονται στο φαράγγι του σπηλαίου και σχηματίζουν το Βενέτικο ποταμό ο οποίος εκβάλλει στον Αλιάκμονα. Κατά τη κάθοδο του ποταμού συναντά κανείς αρκετά πέτρινα γεφύρια, όπως του «Σπανού», τα «Καγγέλια» και το σημαντικότερο όλων του «Αζίζ Αγά», που πήρε το όνομά του από τον Αζίζ Αγά των Ιωαννίνων, ο οποίος το χρηματοδότησε το 1.727μ.χ. για να ενώσει τα Ιωάννινα με την Κωνσταντινούπολη (ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός δρόμος της εποχής).

Για τον ΕΟΣ Αλμυρού

 

Ο Πρόεδρος

 

Χρ. Ζαβός

 

 


Εκτύπωση   Email